Adventures of Motharius – Ett modernt retrolir

ADVENTURES OF MOTHARIUS

En ”Let’s Play” i textform

Vi på NintendoBloggen fick en härlig chans att spela ett PC-spel (chilla, vi är fortfarande en Nintendo-sida) utvecklat av Skott Gaming. Det ska ha starka influenser från tidiga Final Fantasy-spel och The Legend of Zelda. Då jag, Max, har sänkt ett gäng timmar i utvecklingsmotorn RPG Maker tog jag chansen att få testa Adventures of Motharius.

Så låt oss börja denna texbaserade Let’s Play.

Inledningsvis får jag ett Star Wars-intro som gör ett bra jobb i att förklara en del av världens saga och den avslutar med en cliffhanger. Spelet startas och jag finner att jag spelar som en kalsongbeklädd, bredaxlad kille som nyss vaknat vid sin säng och enorma dagbok.

dagboken Adventures of Motharius – Ett modernt retrolirHuvudkaraktären är en riktig storskrivare. Nattduksbordet är mer en skrivpulpet!

Den som tar sig tid att klicka runt i sitt lilla rum kommer fort märka precis hur mycket energi som lagts ner på spelets detaljer. Jag blir genast tillkastad namnet på några orter och figurer i världen samt information om att jag yrkar som en smed som nyligen avslutat ett svärdsprojekt.

inuti dagbok Adventures of Motharius – Ett modernt retrolirVisst klingar ”Dekadon Island” lite The Legend of Zelda?

Jag tittar in i min garderob och får till min förvåning redan chans att sätta personlig prägel på mitt äventyr: Känner jag för den bruna dräkten eller bör jag klä mig i min arbetsuniform? Självklart väljer jag att strunta i bägge för att istället resa i kalsipperna!

typ naken Adventures of Motharius – Ett modernt retrolirSmedyrket har verkligen betalat för sig, vilken V-man!

Jag seglar ut ur mitt rum och innan jag vet ordet av frågas jag om mitt namn. En femteckensgräns? Inga problem! Jag heter Burje, såklart.

Burje heter jag Adventures of Motharius – Ett modernt retrolirHoppas jag får döpa min rival också!

Sedan förvandlar jag en bit trä till ett stridsdugligt svärd och får snabbt smak för precis hur djupt detta spel går när jag ges möjligheten att reparera och vidareutveckla svärd som jag hittar i min verkstad. Något jag genast gillar med Adventures of Motharius är att spelet verkligen inte håller en i handen. Klickar jag inte på min lilla pengakista i hallen så blir det ingen månadspeng. Hurra för den gamla goda tiden. För de som minns påminner det starkt om den där potionen man kunde hitta i datorn i Pokémon Röd och Pokémon Blå.

Mystiken tätnar när min storasyster Rosilia inte har tagit sin hatt med sig ut, eller tagit undan disken, för den delen. Slarvigt värre!

rosilia har glömt sin hatt Adventures of Motharius – Ett modernt retrolir

Magins gåvor lärs jag snabbt då jag bara genom att stega ur mitt hus får reda på hur jag teleporterar mig hem. Denna formel kan komma väl till pass!

Jag tittar runt lite i min bygd, träffar fräckinghunden Rocky (ett självklart val till mitt härliga band), svävarmaskins-Göran, seriös-läsaren Jacob och en siare som tar riktiga ockersummor för sina spåkonster. Någon borde se till att göra siarverksamheten statligt styrd för att råda bot på ett sådant här dåligt hanterat monopol, men jag antar att kolet till hans 14 brinnande kärl kostar en hygglig summa.

det är farligt att gå ensam Adventures of Motharius – Ett modernt retrolirVäntade mig något á la ”It’s dangerous to go alone” men istället blev jag nästan rånad.

Jag lämnar siaren, kanske inte mycket klokare men åtminstone inte fattigare än en kloakråtta. Besöket gjorde mig lite surmulen och med valet att antingen tjonga till en kille för han tittade snett på mig eller att tjonga till honom efter en dialog väljer jag det snabba alternativet.

I en dialog med en skön lirare vid kajen så blir jag förtjust över att se att viktiga namn och orter har markerats med The Legend of Zeldas typiska illröda bokstäver. Jag sticker in i den otroligt lågflygande svävarfarkosten och tar mig vidare till nästa stad.

är det ett hot Adventures of Motharius – Ett modernt retrolirSeriöst, det där är ingen svävare, det är en flotte… om ens det!

Väl framme tar det inte tar lång tid förrän jag skaffar mig ytterligare en ovän.

kaxig värre Adventures of Motharius – Ett modernt retrolirHan förtjänade blåtiran, han tog myntet jag kastade i önskebrunnen så fort det hade brutit vattenytan.

Jag tar mig till tavernan där ytterligare en burdus man verkar längta efter en knogmacka. Lyckligtvis är Burje inte den som lämnar någon besviken.

Här känns som ett bra ställe att spara på.

Jag har ännu inte hamnat i en enda regelrätt strid i Adventures of Motharius. Men den långa introduktionen och alla dialoger bygger upp en känsla för världen. Jag har en väldig respekt för utvecklaren som lagt så mycket tid på att få världen att kännas stor och befolkad.

Spelet översteg mina förväntningar vad gäller ett ”hemmagjort” spel. Det kunde lätt varit likt de hobbylir jag skapat i tristess, men spelet har verkligen ett djup och den detaljrika världen gör sitt för att dra in spelaren.

Jag kan inte rekommendera Adventures of Motharius tillräckligt, så om ni själva vill skapa er kalsongkrigare och ge er ut på ett retroflörtande RPG-äventyr så finns spelet att ladda ned gratis på den officiella hemsidan.

Tack, Kenny Skott, för chansen att spela ditt spel.

[Gillar du den här typen av lite annorlunda texter? Säg till så gör vi fler av dem! - Red.]

Om Max Friberg Se alla inlägg av
Konststudent som spelar alla sorters spel. Är med största säkerhet den hårdaste kritikern av oss; Zelda: Twilight Princess flög ut genom fönstret då han fann det under sin värdighet att brottas med en Goron i kalsonger. Förnedrande, eller hur?

3 kommentarer på "Adventures of Motharius – Ett modernt retrolir"

 1. oljig_pingvin 11 november, 2012 kl. 12:23 - Svara

  Har inte haft så mycket för den här typen av RPGn innan men detta verkar faktiskt ganska kul! Laddar ner det och ger det en chans någon dag. Älskar grejen med spåguben förresten, sjukt rolg! :D

  • Max Friberg 11 november, 2012 kl. 22:11 - Svara

   Tack! Va glad jag blir att du gillade den. Ja ett långt rpg kan vara lite tungt att ta sig igenom. Men de brukar alltid ha en massa roligt innehåll och det saknar verkligen inte det här spelet.

  • Kenny Skott 23 november, 2012 kl. 13:23 - Svara

   Hoppas du kommer gilla spelet! Nytt spelprojekt på G! Kolla in Krynto – The Game på Facebook :)
   Rock n roll!

Kommentera