Betygsinformation

Bland det viktigaste vi på NintendoBloggen gör för dig som läsare är att recensera spel. Inte bara ger vi dig en subjektiv bild av hur spelet i fråga är att spela, vi hjälper dig även att ta ekonomiska beslut när det gäller dina spelinköp. Undrar du hur vi tänker när vi recenserar och betygsätter får du svar på allt det och lite till nedanför.

Först och främst är det viktigt att tänka på att alla våra recensioner och betyg bygger på en enskild recensents subjektiva åsikter. De kanske inte alltid stämmer överens med alla människors tankar och idéer, vilket är helt naturligt, men bara för det kan inte recensionen klassas som ”orätt”.

Betyget är till för att ge en bra överblick av spelet, men är självklart ingenting du helt och hållet ska förlita dig på. Vårt betygssystem bygger inte på matematiska formler och betygen baseras helt och hållet på åsikter. Vi tillåter absolut inte annonsörer att påverka vår betygssättning.

Vi betygsätter alla spel enligt följande modell:

10.0 – Ett mästerverk

Självklart finns det inga perfekta spel, men en tia i betyg visar på att spelet är så nära perfekt det går att komma. Vi är stenhårda med detta betyg och delar endast ut det till banbrytande spel som vi tycker att du måste äga.

… att få en juklapp på din födelsedag som innehåller ett påskägg fyllt av ditt favoritgodis och 100 st. miljonvinnande skraplotter.

9.0/9.5 – Enastående

Ett av de bästa spelen på marknaden och ett måste för den som gillar genren. Trots sina mycket små brister är det ett spel som vi i framtiden kommer att minnas som ett av de absolut bästa vi spelade till konsolen.

… att avnjuta en fantastisk trerätters middag hemma hos din största idol och glassen i desserten är lite för varm.

8.0/8.5 – Väldigt bra

Ett spel med detta betyg är helt enkelt mycket bra och bör köpas av alla som gillar genren. Anledningar till att det inte hamnar i den absoluta toppen är oftast små störande faktorer som helt enkelt beror på mindre bra beslut av spelutvecklarna.

…att mumsa ur en gigantisk chokladask och av misstag stoppa i dig en pralin du inte gillar. [Bara vi som avskyr körsbär i likör? - Red.]

7.0/7.5 – Bra

Ett bra spel som erbjuder en njutbar upplevelse även för de som inte avgudar genren. Det är absolut inte mediokert, men det har några delar som är allvarligt besvikande.

… att ha en kopp varm choklad framför dig som måste svalna innan du kan dricka den.

6.0/6.5 – Inte dåligt

Detta är inget spel du köper i en handvändning. Det kan vara värt att titta lite närmare på om du är intresserad av genren, men kom ihåg att det troligen saknar något grundläggande för att du ska kunna njuta av det fullt ut.

… att ha ännu en chokladask där det andra lagret är fullt av de praliner du inte gillar.

5.0/5.5 – Godkänt

En femma får ett spel som är klart godkänt, men som inte lämnar några avtryck. Dess dåliga sidor väger lika mycket eller ofta mer än de bra och är helt klart inte värt ett köp om du redan från början var tveksam.

… att äta vitt rostbröd med smör och hushållsost.

4.0/4.5 – Underkänt

En fyra ger vi till ett spel som vi undrar om spelutvecklaren verkligen är färdig med. Idén kan ha varit god men slutresultatet är raka motsatsen. Med andra ord endast värt att köpa om du verkligen avgudar genren.

… att gå ut i regnet med dina nya gummistövlar och upptäcka att de läcker in vatten.

3.0/3.5 – Dåligt

När ett spel får ett så lågt betyg som detta är det rent ut sagt dåligt. Ibland kan du se en ljusglimt men det är inte säkert att spelet kan klaras på grund av dess hemska utförande.

… att sätta dig på en cykel som du måste trampa på för att komma nerför backar.

2.0/2.5 – Värdelöst

Detta är ett spel som inte borde lämnat ritbordet. Det är troligen utvecklarna också medvetna om men har i stället för att ge upp, fortsatt och låtsats som ingenting.

…att komma först i en tävling där priset är en tunna oslipade potatisskalare.

1.0/1.5 – Smärtsamt

Ett spel som hamnar här nere är svårt att föreställa sig, även för oss på redaktionen. Ju mer du spelar desto sämre mår du, både psykiskt och fysiskt.

… att slå dig själv hårt med en hammare - i ögat.

0.0/0.5 – En katastrof

Ett av de värsta spel som någonsin gjorts. Det är som en korsning mellan Zelda: The Wand of Gamelon och Superman 64, en skam för hela spelindustrin. Undvik till vilket pris som helst!

… att du vaknar mitt i natten av att grannen spelar hög musik, går ner för att klaga men halkar i stället i trappan och plumsar rakt ner i utläckt avloppsvatten.