Fem Nintendo-spel för en perfekt rysarkväll

boo super mario galaxy

Den trettioförste oktober tvingar oss svenskar att ställa en svår fråga: Bör vi på denna dag hedra vårt katolska arv och minnas historiens helgon genom tyst ”firande” där vi tänder ljus vid kyrkogården? Eller bör vi istället inspireras av USA och kasta ägg på de godislösa och ta godis från de godisberikade för att sedan i ett sockerrus sitta uppe okristligt sent och skrämmas ihjäl av film, spel eller vad man nu föredrar?

Valet är självklart och religiositet bevisligen aslamt.

Men då frågar ni er säkert vad man bör underhålla sig med under dessa okristliga timmar och självfallet är ni på rätt hemsida för att få dessa frågor besvarade, för vilket spelföretag om inte Nintendo har gett oss de mest skräckinjagande av spel? Vi minns väl alla till exempel den blodfrysande fasan som var…

#5 – Rampage (NES)

rampage nes Fem Nintendo spel för en perfekt rysarkväll

Stora monster är fortfarande läskiga, va? Speciellt när de ser ut som något ur Disneydags och man förväntas skratta åt att de faller och slår sig på arslet, eller hur?

Hur som helst är Rampage det perfekta sättet att påbörja i stort sett vilken spelkväll som helst. Det kräver väldigt lite ansträngning att som ”inte-King Kong” eller ”inte-Godzilla” göra ett minne blott av en stad rik på höghus, militär och kostymklädda män med hyttande nävar, men det väcker den där hälsosamma lusten för förstörelse vilket håller en igång natten igenom.

#4 – Zombies Ate My Neighbors (SNES, Wii Virtual Console)

zombies ate my neighbors Fem Nintendo spel för en perfekt rysarkväll

”Monster mash” är ett begrepp för fiktiva verk som samlar sedan länge etablerade skräckfigurer i samma berättelse för att göra något nytt med dem. I filmens värld finns det många exempel men de mest samtida borde vara den underbara Cabin In The Woods och den förutsägbara Hotell Transylvanien. För den här listan borde dock LucasArts och Konamis pang-pangspel (eller sprut-sprut, kanske) vara det mest passande exemplet. Zombies Ate My Neighbors erbjuder fyrtioåtta nivåer i vilka du och en kamrat ska rädda era grannar från zombier, så klart, men också från varulvar, onda dockor, mördare och mycket mer.

Roliga spel att spela med dina kamrater finns det många av men nu är det dags att ta sig an de riktigt skräckinjagande titlarna så som…

#3 – Luigis Mansion (GameCube)

luigis mansion Fem Nintendo spel för en perfekt rysarkväll

Det närmsta Nintendo någonsin kommit att själva utveckla ett skräckspel var att ge Luigi en Ghosbuster-esque dammsugare med förmågan att infånga dessa kusliga varelser:

luigis mansion ghost Fem Nintendo spel för en perfekt rysarkväll2Spooky4U, inte sant?

Detta kan ses som nästan sorgligt men till spelets försvar så är det lite småruggigt när man går runt i herrgårdens mörka korridorer med bara en liten ficklampa som tröst samtidigt som man hör spökens avlägsna läten, och visst ryser det till en aning när man på sin så fyndigt kallade ”Game Boy Horror” läser om spökenas forna liv och hur de dog (det här spelet har med ett dödfött spädbarnsspöke, säger bara det).

Sedan att det är ett väldigt kul men ändå kort spel blir ju ett litet plus. Just att det är så kort var klart väldigt frustrerande om man på släppdagen köpte det för si så där sexhundra kronor för att sedan vara färdig redan fram mot kvällen. Men som något att plöja igenom med en polare sent på kvällen fungerar det perfekt.

#2 – Uninvited (NES)

uninvited nes Fem Nintendo spel för en perfekt rysarkväll

Man skulle kunna dansa runt ämnet, försöka uttrycka det på något subtilare vis men Uninvited är helt enkelt Shadowgate som skräckspel och det är inget fel med det. Jag har som ni kanske vet lite åsikter om Shadowgate, så när jag fick reda på att ICOM Simulations Inc. gjort ett skräckspel i samma stuk blev jag minst sagt entusiastisk.

Med undantag för ifrågasättbara val av musik och föremål man kan plocka upp men som inte verkar bidra med någonting, så är Uninvited ett väldigt bra peka-och-klicka-mysteriespel med skräckelement som, trots den grafiska begränsningen, lyckas att skrämmas då och då. Tack vare en allvarligare berättelse som går en helt annan väg än Shadowgates så känns Uninvited som ett mycket tillfredställande och helt perfekt spel för Shadowgate-älskaren som villl ha mer.

Men inget av de spel jag räknat upp är väl egentligen så fasansfulla? Hur underhållande de än må vara så är de i bästa fall lite kusliga då och då, men behöver vi inte något mer än det på en dag som denna? Det finns ännu ett spel, ett spel som alla talar om när det kommer till Nintendo-relaterad skräck. Låt oss ta en titt på…

#1 – Eternal Darkness: Sanity’s Requiem (GameCube)

eternal darkness Fem Nintendo spel för en perfekt rysarkväll

Denna skräckantologi utvecklad av Silicon Knights, utgiven av Nintendo själva och producerad av inga mindre än Shigeru Miyamoto och Satoru Iwata erbjuder ett övernaturligt mordmysterie baserat på HP Lovecrafts samlade verk. Att få göra ett spel baserat på kungen av modern skräcklitteratur borde väl ses som en stor ära, men Silicon Knights själva verkar antingen skämmas över att associeras med den store författaren eller så var de av den felaktiga uppfattningen att hans verk inte var allmän egendom. Vi får hoppas på det senare av de två. [Spelet är väldigt likt Lovecrafts Cthulhu-mytologi, en av få skillnader är att alla platser och karaktärer fått nya namn i Eternal Darkness - Red.]

Eternal Darkness erbjuder mycket spänning och obehag i form av dels en ramberättelse om Alexandra Roivas, som försöker lösa det mystiska mordet på hennes farfar/morfar som på något sätt verkar kopplat till den mystiska ”Tome of Eternal Darkness” (motsvarande Lovecrafts Necronomicon) och flera småberättelser som Alexandra finner på sidor från en bok som finns utspridda i husets många rum. Dessa berättelser sträcker sig från 26 före kristus till 1991 efter och har en rad olika intressanta figurer att följa som den persiska svärdsmannen Karim, den franciskanska munken Paul Luther och många fler.

Det är svårt att tala allt för mycket om ett spel som detta med små berättarfinnurligheter bakom varje hörn utan att avslöja för mycket, men som Lovecraft-entusiast kan jag gå i god för att detta är ett spel som sannerligen uppfyller kraven på en känsla av osäkerhet och tyst förtvivlan över sitt syfte i en värld styrd av kosmiska fasor som går bortom mänsklig moral och förstånd som förväntas från den timide New England-bon.

Med detta vill jag tillsammans med alla oss på NintendoBloggen önska er alla en god halloween, alla helgons afton, samhain, kung Ferdinands födelsedag eller vad ni nu anser vara viktigast i denna hektiskt underbara mångkulturella tid.

Om Anders-William Berg Se alla inlägg av
Överlevnadsexpert vars första spelminne är Ice Climbers till NES. Anders kunskaper inom ämnen som superhjältar, sten-sax-påse och Disney-filmer räcker långt och skulle om världen var rättvis kunna ge honom en examen.

3 kommentarer på "Fem Nintendo-spel för en perfekt rysarkväll"

 1. oljig_pingvin 31 oktober, 2012 kl. 13:17 - Svara

  Spelade ”sprut-sprut-spelet” zombie ate my neighbours mycket med brorsan när jag var liten, hur roligt som helst. Eternal darkness kan nog vara det läskigaste jag har spelet på en Nintendo-konsol, svårt att toppa det. Supersnyggt

  Kommer tyvärr inte kunna få tag på något av spelen till i kväll, men kan hända att jag laddar ner Zombies Ate My Neighbours till VC på Wii. Andra tips?

 2. Tobias Andersson 31 oktober, 2012 kl. 14:14 - Svara

  Trevligt med Nintendo-skräck. Jag skulle vilja lägga till Capcoms Sweet Home som nästan kom med på min lista (har inte spelat det själv än). Släpptes aldrig utanför Japan men finns fanöversatt och ska vara rötterna till Resident Evil.
  http://retrowaretv.com/happy-video-game-nerd-sweet-home/

 3. Anders-William Berg 31 oktober, 2012 kl. 18:59 - Svara

  Tills ikväll blir nog i det svåraste laget att få tag på dem men det är ju inget fel att köra lite efter själva Halloween. Eternal Darkness kan nog vara det svåraste på listan att få tag på men jag hittade min kopia på retrospelsbutiken.se och där borde man kunna hitta många av dessa titlar. Rampage finns faktiskt att spela i browser online medan Zombies Ate My Neigbors som du säger finns lättillgängligt på VC.
  Sweet Home som jag faktiskt inte hört talas om innan verkar endast ha släppts i Japan och även om listan sträcker sig så långt att ha med de svåråtkomligare Uninvited och Eternal Darkness så vore att inkludera ett Japan only-spel närmast sadistiskt men man tackar för tipset!

Kommentera