Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade

30-great-games-wii-u-omslag
1.0

  Totalpoäng
Presentation: 2/10
Spelbarhet: 1/10
Hållbarhet: 1/10

Kan användas som läromaterial till hur man inte gör ett spel.

Läs nedan.

30 great games wii u obstacle arcade björn Family Party: 30 Great Games Obstacle ArcadeTrettio ”grymma” spel

Julaftonsmorgon var i år en riktig succé, men under dagen fick NintendoBloggen utöver alla underbara klappar och paket en stor klump kol i strumpan. Svart, elak, och gräslig. Jag talar om Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade till Wii U.

I 30 Great Games utlovas 30 grymma familjespel men vad vi lämnas med är en opselbar sörja. När chefredaktör’n och jag satte oss ner för att spela så blev jag på snudd till deprimerad efter drygt 40 minuters spelande. Kontroller som svarade dåligt, en otroligt själlös design, minispel som knappt har buggtestats och, absolut värst av allt, inte är roliga alls.

Det kändes som en plågsam hushållssyssla.

Vi märkte snabbt att utvecklarna av 30 Slavestate Games, ART Co. (vars namn jag inte kunde hitta på fodralet), förväntade sig att spelet skulle ha ett sådant omspelningsvärde att man faktiskt ville spela varje minispel mer än en gång. Efter varje avslutat minispel så får vinnaren (som då lyxigt får ta över GamePad) snurra på minispelshjulet. Det är lite likt minispelsrouletten i Mario Party-serien med den stora skillnaden att 60% av alla alternativ är ett minispel du nyss spelade i samma omgång och avskydde.

30 great games wii u 1 Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade

Här är en lista över allt ett spel bör ha (och som 30 Great Games saknar):

1. Innovation

De bästa spel jag spelat är de som gör något jag aldrig sett förut, t.ex. Pikmin som tog RTS-genren och kastade in mig mitt i hetluften snarare än att låta mig överskåda allt som en slags gudagestalt. Här måste jag dock ge 30 Great Disclaims en halv poäng för att likt inget tidigare spel gjort mig tvär, förbittrad och sur.

2. Smart speldesign

Här kan exempel vara Metroid Prime-trilogin, som tog seriens föredetta tvådimensionella stil och på ett finurligt sätt översatte det till 3D och erbjöd då möjlighet till ett helt nytt sorts tänkande och problemlösning. Med 30 Great Shames utgick ART Co. från spelets lillebrorsa till Wii (som var helt okej) men istället för att innovera så försökte de dra in lite pengar innan folk fick nys om precis hur dåligt spelet var. GamePad-spelen känns som en eftertanke och pusslen känns plockade från baksidan av McDonald’s Happy Meal.

3. Utmaning

Fire Emblem: Shadow Dragon erbjuder ett Merciless-läge där spelets svårighetsgrad rampades upp rejält och jag fick kämpa med det länge. Tack vare lättöverskådliga kontroller och smart speldesign kände jag aldrig att det var spelets fel att jag förlorade utan snarare att jag själv gjorde taktiska misstag. 30 Great Plauges däremot straffar spelare även när de gör allting rätt. Spelets utmaning kommer från att brottas med dysfunktionella kontroller istället för minispelens prövningar. Men spelets kanske största utmaning är, och kommer alltid vara, att få mig att spela det igen.

4. Tilltalande presentation

Paper Mario annamade papprets begränsningar men också inneboende formspråk och estetik och skapade en vacker, spännande miljö med mycket själ. 30 ”Great” Games är fult, med avatarer som ska representera olika stereotypa familjemedlemmar som levereras rykande färska från den värsta 90-talssmörja jag någonsin haft missnöjet att zappa förbi. På titelskärmen och mellan minispelen så står ett riktigt monster framför oss, kanske det sorgligaste försöket att designa en karaktär som ska vara hip-with-the-kidz: En polygonkantig björn i rapparkläder och spajkat hår med mangainspirerade ögon låsta i en rebellisk uppsyn. Han blinkar aldrig och ögonen är låsta som om han fått en stroke.

30 great games wii u 2 Family Party: 30 Great Games Obstacle ArcadeJag hade hoppats få upp denna recension långt tidigare som en varning till alla familjer. Låt inte dess gulliga utseende lura er; 30 Great Games är en riktig Gremlin, en själsugare och befläckare av Wii U:s annars ganska starka släppbibliotek. Det som gör mig mest ledsen är det faktum att jag vet att det på julafton någonstans satt en flicka eller pojke med sin familj och öppnade presenter, och på grund av vad som bara kan kallas ett omedvetet rån så har 30 Great Games snirklat sig in under granen. Pappan eller mamman tittar glatt på sin unge medan hen öppnar kanske sitt första spel till Wii U eller kanske sitt första spel överhuvudtaget.

Titta! Det är 30 spel i ett, låter inte det fantastiskt?

NEJ, det gör det inte! Efter en timme av tandgnisslande frustration lär barnet ha lagt från sig sitt Wii U och nya spel för att aldrig titta tillbaka på dem. Spel som 30 Great Games har kraften att skrämma bort folk från videospel innan intresset ens hunnit väckas.

30 great games wii u 3 Family Party: 30 Great Games Obstacle ArcadeSammanfattning

Visst har konsumenten ett ansvar att ta reda på vad det är den köper, men jag tycker att ett tyngre ansvar vilar på spelskaparnas axlar i det här fallet. Nära 500 kr är alldeles för mycket pengar för 30 Great Games. Helt ärligt så skulle du ha roligare med en tom DVD.

Betygsinformation
Spelet fick vi från NAMCO BANDAI Partners Nordic AB

Spelinformation

TITEL: Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade

UTVECKLARE: ART Co.

UTGIVARE: D3PUBLISHER

PLATTFORM(AR): Wii U

GENRE(R): Party, Minispel

LANSERINGSDATUM: 2012-11-30


Lanseringstrailer

Julhälsning från Max

Hoppas ni läsare haft ett fantastiskt 2012, jag kan inte ens med ord uttrycka hur roligt det är och har varit att ni vill följa med oss på den här underbara resan! Hoppas ni hade en God Jul och att ni får ett riktigt Gott Nytt år!

Om Max Friberg Se alla inlägg av
Konststudent som spelar alla sorters spel. Är med största säkerhet den hårdaste kritikern av oss; Zelda: Twilight Princess flög ut genom fönstret då han fann det under sin värdighet att brottas med en Goron i kalsonger. Förnedrande, eller hur?

3 kommentarer på "Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade"

  1. Micke 1 januari, 2013 kl. 15:18 - Svara

    Ja, det där såg inte kul ut på något sätt. Fyfasen.

  2. J 16 januari, 2013 kl. 16:00 - Svara

    Kul att se hur lätt det är att ta sig in i spel branchen nuförtiden.

  3. Viktor 18 januari, 2013 kl. 19:15 - Svara

    Jag får erkänna att jag skrattade på ”30 great plagues”.

Kommentera