Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games

mario sonic olympic games london 2012 omslag
7.0

  Totalpoäng
Grafik: 7/10
Presentation: 8/10
Livslängd: 6/10

Roligt partyspel med mycket innehåll, charmig grafik och bra röstskådespelare.

Intresset för den ensamma spelaren tappas snabbt.

mario sonic at the london 2012 olympic games Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games

Underbart kaos när spelgiganterna möts i London

Jag är kanske en utav de som tycker att företag inte ska mjölka sönder sina spelserier. Men om man tar tillvara på de riktigt stora chanserna kan serien ändå lyckas röra sig framåt. Mario och Sonic behöver nog ingen större presentation, de båda spelgiganterna har en lång historia bakom sig, och desto fler beundrare.

När nu OS i London varit ett hett ämne på mångas läppar är det kanske inte så konstigt att åter en gång kasta ut våra hjältar på stadion. Den här gången läggs krutet på att skapa ett balanserat upplägg samtidigt som Storbritannien engagerats på ett charmigt sätt.

Välbalanserat upplägg

Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games är ett roligt partyspel, inget snack om den saken. Det finns enormt mycket att göra så att jag som spelare och novis inte riktigt vet var jag ska börja. Helt klart finns det många timmar att spendera i en kanot, på en fotbollsplan eller varför inte på en skjutbana? Alternativen är många och karaktärerna likaså.

mario sonic olympic games 2012 london Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games

Nintendo och Sega har inte heller sparat på krutet när det gäller att utnyttja sina karaktärsresurser, och vi hittar en bred skara glada och ”inte” så glada (Bowser & Eggman) gubbar och gummor som är redo att kämpa för guldet.

Under spelets relativt långa livslängd kommer du att få prova på samtliga olympiska grenar, men då på ett ”Nintendo-gulligt” vis. Grafiken och musiken är betydligt bättre än sina föregångare och helt klart riktigt vassa för att vara Wii. Bilden är bland det bästa jag sett på konsolen och är så nära en HD-upplevelse du kan få i denna Nintendo-generation.

Man har inblandat inte bara Charles Martinet (Marios röst) utan även Roger Craig Smith (som ger rösten till den snabbaste och blåaste igelkotten) och därför höjt ribban rejält när det gäller röstskådespeleriet. Allt låter bra och fungerar på en god och jämn nivå.

mario sonic at the london 2012 olympic games1 Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games

Även kontrollerna har fått en upprustning, vilket får de olika grenarna att flyta på lite mera bekvämt. En sak som jag till en början var orolig för var att det skulle vara svårt att bemästra kontrollen, till min lättnad var detta inte fallet. Att utföra rytmisk gymnastik med sin egenkomponerande Mii-figur är bland det konstigaste och roligaste jag vart med om. Och detta höjer såklart även skrattfaktorn.

Party eller mera party?

Det är ju frågan, eller hur? Som tur är har spelet ett bra svar. Här har de valt att engagera just London som centrum i ett roligt partyläge. Ni kan själva välja hur länge ni vill spela samt vilka utmaningar som ska genomföras. Sedan är det bara till att börja sitt äventyr som utspelar sig nära Big Ben eller Buckingham Palace. En rad utmaningar, minispel och tävlingar väntar, så bered er på en hel del kompisrivalitet när ni väl startat. Att mixa ihop spelets alla grenar på detta sätt skapar ett ihållande intresse, samtidigt som variationen mellan grenarna känns mycket bra och passande.

Ensam är svag

Trots att Mario & Sonic ger en stark prestation i mulitplayerläget så faller tyvärr spelet när det kommer till den ensamma spelaren. Det som kan verka nyskapande och roligt blir snabbt lite långtråkigt utan en ”verklig” person bredvid dig. CPU:erna kan efter en stund riktigt gå dig på nerverna, och detta gör spelet till en ganska svag upplevelse på egen hand.

mario sonic 2012 olympic games london Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games

Sammanfattning

Helt klart kan jag rekommendera Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games. Det har många fina ögonblick och massor med innehåll. Du kommer spendera många, många timmar med att sparka boll, utföra vattengymnastik eller varför inte några hästhopp? Med en kontroll som känns nygjord och mer bekväm än tidigare versioner samt en mycket färgglad och lekfull grafik finns en stor spelglädje och ett ihållande intresse att hämta.

Att man även valt att inkludera många röstskådespelare är också det ett stort plus i kanten. Spelet får på så vis ett helt nytt lyster omkring sig, ännu en dimension är öppnad.

Så här till avslutning vill jag bara ge er ett gott råd när ni införskaffat denna smällkaramell av sport och galenskap. Försök att hitta en person att dela äventyret med, annars riskerar du att snabbt att tappa gnistan. Och vad vore en olympisk eld mot guldet utan en gnista?

Spelinformation

TITEL: Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games™

UTVECKLARE: SEGA Sports Japan

UTGIVARE: SEGA

PLATTFORM(AR): Nintendo Wii

GENRE(R): Sportspel

LANSERINGSDATUM: 2011-11-18


Lanseringstrailer

Om Christoffer Heijerdahl Se alla inlägg av
Film- och spelälskande Smögenbo med ett glatt sinne. Söker alltid efter spännande utmaningar och gick nyligen ur Stockholms Filmskola. Jobbar nu flitigt genom sitt produktionsbolag CH Media för att skapa framtida klassiker på filmduken.

2 kommentarer på "Mario & Sonic at the London 2012 Olympic Games"

  1. Viktor 15 september, 2012 kl. 15:24 - Svara

    Håller med om allt. Efter någon timme ensam blir det långtråkigt. Fast har man någon att spela kan det bli så roligt att man har svårt att sluta.
    Mycket bra skriven recension Christoffer.

Kommentera