New Super Mario Bros. 2

new super mario bros omslag litet
7.0

  Totalpoäng
Nyhetsvärde: 5/10
Livslängd: 7/10
Spelmekanik: 9/10

Närmast perfekt spelkontroll | Snygg presentation

Pengagimmicken känns meningslös | Brist på variation

new super mario bros 2 recension New Super Mario Bros. 2

Gyllene tider

Ingen spelhjälte kan nog i kampen om plattformsperfektion mäta sina bidrag med Marios prestationer. De exakta och balanserade kontrollerna och sockersöta men utmärkt konstruerade världarna ligger i en klass för sig; spelmagi som en hel industri försökt apa efter i över 25 år. New Super Mario Bros. 2 siktar på att fortsätta denna anrika tradition men når trots sina ljusglimtar inte upp till den ”Mario-standard” vi blivit bortskämda med på senare år.

I New Super Mario Bros. 2 har kapitalismen flutit ur ett rör och förvandlat Svamprikets invånare till penningkära krösusar. Spelets huvudsyfte är att skrapa ihop en miljon guldmynt till vilket pris som helst, och till hjälp har du en mätare som håller koll på exakt hur många mynt du har samlat. Efter att ha klarat spelets världar och tagit mig igenom dess extramaterial hade jag stolt samlat 40 000 slantar i min pengapung. Men en miljon? Att ta sig an ett sådant outhärdligt gigantiskt åtagande skulle ta en evighet. Dessutom kan uppdragets syfte vara svårt att begripa då belöningen endast är en ny titelskärm.

Men i sin enkelhet är New Super Mario Bros. 2 ett Mario-äventyr i klassisk tappning. Spelet gör egentligen inget fel men dess största brist är att det knappt gör någonting nytt. Du springer fortfarande åt höger, hoppar över samma plattformar och stampar fortfarande på en samling bekanta vedersakare. Nostalginivån är hög, men igenkänningsfaktorn får mig att undra om ordet ”New” i titeln fortfarande representerar nytänkande och framåtanda.

new super mario bros 2 skärmdumpar New Super Mario Bros. 2

Av det som kan kallas för ”nytt” kretsar det mesta kring uppbyggnaden av rikedomar. Hövdingen bland de nya tilläggen är en lådformad huvudbonad som spottar ur sig kosing, nya myntspottande lådor och guldringar du kan hoppa genom för att beklä dina fiender i penningsprutande 24-karatsskruder. Det är som att befinna sig i Joakim von Ankas önskedröm. Denna pengamani ger intrycket av att Nintendo använder de tillfredsställande plinken av att skramla slantar som ett slugt trick för att försöka dölja den uppenbara brist på variation och idérikedom som hemsöker spelets banor. Utan att överdriva kan New Super Mario Bros. 2 ha Mario-seriens mest monotona nivåutformning.

Men tro inte att jag ser spelet som ett katastrofalt misslyckande. Marios värld myllrar fortfarande av liv och filurens egen bärkraft är fortfarande den starkaste i genren, så jag hade fortfarande en underhållande upplevelse genom spelets 80 nivåer. Ibland sprakade det till och med en och annan kreativ gnista. Men när det mest påhittiga scenariot var en gigantisk Boo som fortsatte att jaga mig ­– trots att jag tittade på den – fann jag det svårt att inte undra om utvecklingsteamet drabbades av en idétorka.

new super mario bros 2 screenshot New Super Mario Bros. 2

Det varmt mottagna samarbetsläget låter dig värva en kamrat till hjälp och påminner om flerspelarläget i New Super Mario Bros. Wii. Tyvärr når det inte samma höjder. Här är det begränsat till två spelare och bilden zoomar inte in och ut efter var på området du och din partner befinner er. Hamnar någon av er utanför bilden stängs hen in i en bubbla och flyter hjälplöst omkring i luften tills medspelaren kommer till undsättning och spräcker den.

En annan snopenhet är spelets hemliga världar. Vanligen är det här fantasin hos Nintendos utvecklare fått springa fritt och vridit och vänt på spelets mekaniker för att generera de främsta och knepigaste utmaningarna av dem alla. I dessa situationer nådde Super Mario 3D Land och Super Mario Galaxy 2 skyarna, men här ramlar i stället New Super Mario Bros. 2 och slår sig.

Trots sina intetsägande inslag är New Super Mario Bros. 2 ett kompetent och trevligt plattformsspel. Med stjärnmynt och enormt mycket att upptäcka för den som vill, kan spelet bli ett beroendeframkallande tidsfördriv och övertygande nog för att underhålla dig långt efter att ha besegrat Bowser och hans undersåtar.

new super mario bros 2 skärmdumpar 2 New Super Mario Bros. 2

Sammanfattning

Det är lätt att påstå att Nintendo med New Super Mario Bros. 2 återigen lyckats skapa ett klassiskt Mario-spel som tilltalar en bredare målgrupp, men spelets tillägg blir tyvärr intetsägande och överflödiga. Det är inte dåligt, men det begravs i gimmickar för att dölja en upplevelse som inte når upp till den pånyttfödelse New Super Mario Bros.-serien behöver.

Spelinformation

TITEL: New Super Mario Bros.™ 2

UTVECKLARE: Nintendo EAD

UTGIVARE: Nintendo

PLATTFORM(AR): Nintendo 3DS

GENRE(R): Plattformsäventyr

LANSERINGSDATUM: 2012-08-17


Lanseringstrailer

Om Julius Guldbog Se alla inlägg av
Julius spelintresse har vuxit sig stort sedan han fick en Game Boy och sin första spelkassett. Nästa steg var ett Nintendo 64 och på det vägen fortsatte det. Som chefredaktör är han huvudansvarig för hemsidan, dess innehåll och nyhetsflöde.

9 kommentarer på "New Super Mario Bros. 2"

 1. Christoffer Heijerdahl 18 augusti, 2012 kl. 00:52 - Svara

  Som sagt, riktigt välskriven recension min vän! =) Blir nog ett köp, New eller inte så är det vår kära Mario vi talar om =)

  // CH

  • Julius Guldbog 18 augusti, 2012 kl. 14:14 - Svara

   Tack så mycket, kompis! Ja, det är verkligen värt ett köp om du gillar genren :)

 2. Peter 20 augusti, 2012 kl. 00:10 - Svara

  Japp, riktigt trevlig recension och jag håller med dig i det mesta.
  Det är fortfarande ett grymt bra spel som alla Mario-spel men det känns inte särskilt nytt och det känns lite som att Nintendo har fastnat i gamla tänkesätt och inte förnyat sig tillräckligt mycket.

  Men jag diggar verkligen det gula fodralet.

  • Julius Guldbog 20 augusti, 2012 kl. 11:32 - Svara

   Roligt att du gillar den! Jo, spelet är bra, det tycker jag allt. Även om det har tydliga kvalitéer är det uppenbart att detta endast var ett snabbt sätt att tjäna pengar och få fart på 3DS-försäljningen utanför Japan. Men det var väl att vänta då New Super Mario Bros. var det spel som sålde mest till Nintendo DS. Att NSMBU dessutom är på väg gör det hela lite löjligt, tycker jag. Hur mycket kan det skilja sig?

   Och ja, det gula fodralet är grymt! :)

 3. DavidBluBB 13 september, 2012 kl. 12:38 - Svara

  Välformulerad, lagom lång och med bra upplägg. En mycket bra recension! Tycker framför allt kritiken mot de ”hemliga” världarna är det som slår huvudet mest på spiken och som andra recensenter missat.

  Vågar man hoppas på högre frekvens vad gäller nya recensioner?

  • Julius Guldbog 13 september, 2012 kl. 15:30 - Svara

   Tack så mycket för de fina orden!

   Absolut! Vi kommer i framtiden att recensera alla stora Nintendo-titlar och förhoppningsvis hinna med vissa av mindre också. Under hösten kommer detta vara bl.a. Pokémon Black/White 2, Layton and the Miracle Mask, Paper Mario: Sticker Star och en massa Wii U-titlar.

   Något speciellt du ser fram mot?

   • DavidBluBB 13 september, 2012 kl. 17:01 - Svara

    Förutom Wii U då? ;)

    I år längtar jag efter Laytons 3D debut och självklart Paper Mario.

    Till nästa år är jag något oerhört spänd på Luigi’s Mansion och hoppas verkligen att Castlevania ska göra sig i 2,5D. Sedan hoppas jag på en västerländsk release av Kokuga, shot ‘em ups är något jag saknar på 3DS:en. Finns i och för sig ett digert bibliotek till DS:en men finare grafik och möjligheten att välja analog styrning gör att hoppas på fler spel i genren till 3DS:en.

    Litet tips, totalt färgad av personlig åsikt: Dra inte ner på kvaliteten vad gäller recensioner på de ”stora” spelen. Gärna färre och bättre än fler och halvbra (se ONM:s online recensioner som skräckexempel). Men kunde skriva lite kortare recensioner på Virtual Console och Eshop spel. Till exempel Mutant Muds eller Avenging Spirit skulle inte kräva samma arbete som de stora A-titlarna.

    Lite tankar så. Fortsätt med ert fina arbete! :)

    • Julius Guldbog 13 september, 2012 kl. 20:57 - Svara

     Hellre kvalitet än överdriven kvantitet, som du säger. Tack för de fina orden :) Jag lovar att vi ska recensera fler spel (och oftare) i framtiden.

 4. DavidBluBB 13 september, 2012 kl. 17:09 - Svara

  Och Kirby Anniversary <3

Kommentera